cyberpestenUit onderzoek van Hyves en Reactif blijkt dat 60 procent van de kinderen op school nooit cyberpesten bespreekt. Cyberpesten wordt nooit besproken op veertig procent van de Nederlandse scholen. Op 18 procent van de overige scholen wordt pesten via internet bijna nooit besproken. Hyves hield een onderzoek onder 2200 kinderen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ieder jaar ongeveer 60.000 kinderen slachtoffer van cyberpesten worden. Tweederde van de ondervraagden vindt deze manier van pesten erger dan pesten op straat of op school.

Als het aan Hyves ligt, wordt het hoog tijd dat pesten via internet bespreekbaar wordt op scholen. Maarten Naaijkens van Hyves: “In de media lees je veel over pesten, in de politiek wordt dit onderwerp uitvoerig besproken, maar op scholen lijkt het bespreken van cyberpesten achter te blijven.”

Daarom lanceert Hyves een lespakket cyberpesten. Deze is gratis te downloaden voor docenten. De module is ontwikkeld door stichting Reactif, waar Tom Peeters en Joerie Nijhuis zitten, die zelf net zijn afgestudeerd. De lesmethode was hun afstudeerproject. “Wij hebben een interactieve film gemaakt die jongeren confronteert met pesten”, aldus Nijhuis. “We gaan ze niet zeggen wat goed of fout is. Ieder kind krijgt individueel een film te zien over iemand die een pestpagina voor een klasgenoot aanmaakt. Op verschillende momenten wordt de kijker gevraagd een keuze te maken. Wat zal hij doen in de situatie van de hoofdpersoon? Er zijn 144 scenario’s en vijf verschillende eindes. Ieder kind maakt zijn eigen variant. Daarna kan er in de klas gediscussieerd worden over de keuzes die gemaakt zijn.”

De sociale netwerksite had al eens een lespakket gelanceerd. In 2011 kwam Hyves met een module over veilig omgaan met sociale netwerken. Die werd tot nu toe 30.000 keer gedownload.

It’s up to you – Trailer van Stichting Reactif

 

Tags: